keskiviikko 16. syyskuuta 2015

TEEMA:n 1 pureskelua

 

Tämän blogimerkinnän tarkoituksena olisi käsitellä ainakin osaa TEEMA:n 1. materiaalien sisällöistä seuraavien tavoitekysymysten valossa:
  • Mitä tarkoitetaan mallintamisella kemiassa ja kemian opetuksessa?
  • Millaisia seikkoja opettajan tulee huomioida käyttäessään erilaisia malleja ja mallinnusta opetuksessaan? Huomioi myös eri luokka-asteet sekä tutki, mitä OPSissa (myös uudessa 2016) kerrotaan mallintamisesta.
  • Miten huomioit opetuksessasi makrotason, symbolisen tason ja sub-mikrotason mallintaessa?
  • Millaisia haasteita mallintaminen saattaa aiheuttaa opettajalle? Entä oppilaalle?

Mitä mallit ovat?


Jotta voidaan ylipäätään puhua mallintamisestä, täytyy meillä olla jonkinlainen määritelmä mallin käsitteelle. Mallilla  tarkoitetaan tässä yhteydessä eräänlaista teoreettista työkalua, jolla pyritään ymmärtämään, jäsentämään ja ennustamaan ympäröivän maailmamme asioita ja ilmiöitä. Jokaisella mallilla on myös tälle ominainen pätevyysalue, jonka sisällä mallia on luontevaa käyttää ja joka pitää mallia käytettäessä muistaa huomioida. Esimerkkinä annettakoon fysiikan puolelta Newtonin mekaniikka, jonka pätevyysalueen raja tulee vastaan, kun mallinnettavan olion nopeus lähestyy valonnopeutta c. Edellä kuvatun määritelman perusteella voidaan mallin sanoa olevan käsitteenä hyvin lähellä tieteellisen teorian käsitettä.

Kurssimateriaalina toimivan Lavosen ja Meisalon tekstin (linkki: http://www.edu.fi/perusopetus/fysiikka_ja_kemia/opetuksen_kokeellisuus/mallit_ja_mallintaminen) mukaan ihmiselle on luontaista rakentaa itselleen ns. mentaalimalleja, jotka ovat yksilön kokemuksen pohjalta rakennettuja representaatioita todellisuudesta. Nämä mentaalimallit eivät luonnollisesti aina täysin vastaa ihmisen aistien rajallisuudesta johtuen todellisuuden perimmäisiä totuuksia, kuten käsityksiä kemian mikrotason ilmiöistä. Tämä mentaalimallien ja ns. konsensus mallin eli viimeisimmän tieteellisen tiedon pohjalta tehdyn mallin välinen ristiriita näyttäytyy koulumaailmassa oppilaiden erillaisina virhekäsityksinä. Opettajan koulussa käyttämien mallien perimmäisenä tarkoituksena onkin pyrittävä saamaan oppilaiden mentaalimallaja siirtymään lähemmäksi tiedeyhteisön hyväksymää konsensusmallia.

Kemian tiedon tason.


Kemian opetuksessa käsiteltävä tieto on perinteisesti jaettu kolmeen tasoon: makroskooppiseen, mikroskooppiseen ja symboliseen. Koska kykenemme pelkkien aistiemme avulla havaitsemaan ainoastaan kemian makrotasoa täytyy mikrotason kohdalla tyytyä erilaisiin malleihin, joita kemiassa on olemassa samalle ilmiölle tai oliolle useita erilaisia. Esimerkki tällaisesta, aistiemme tavoittamattomissa olevasta oliosta on etanoli-molekyyli, jonka mallintamiseen voidaan käyttää tilanteesta riippuen niin symboolista molekyyli- tai rakennekaavaa kuin molekyylin muotoa mallintavia pallo-tikku- ja tietokoneella tuotettuja kolmiulotteisia malleja.

Kemiallisen tiedon tasoista makroskooppinen luonnollisesti korostuu mentäessä alimmille luokka-asteille (http://www.oph.fi/ops2016/perusteet), koska hyvä makroskooppisen tiedon tuntemus on edellytys tiedollisesti korkeampien abstraktimpien mikroskooppisen ja symbolisen tason ymmärtämiseen (tämä huomioitiin myös kurssimateriaalissa: "The Effect of Viewing Order of Macroscopic and Particulate Visualizations on Students’ Particulate Explanations", Vickie M. Williamson, Sarah M. Lane..). Olen myös saanut sen käsityksen, että mikroskooppiseen ja symboliseen tasoon vaadittava abstraktin ajattelun taito ei ole oppilailla yläkoulun alemmilla luokilla vielä tarpeeksi kehittynyt, jotta he saisivat tästä tiedosta mitään mielekästä irti. Tämä tulee kysyisen luokka-asteen opettajien ottaa mallejaan laatiessaan huomioon.

Jotta oppilaat saisivat kemian sisältämästä tiedosta mahdollisimman perinpohjaisen ja tiedeyhteisön konsensusta vastaavan kuvan, tulisi erilaisia kemian ilmiöitä tutkittaessa käsitellä ilmiötä niin makro-, mikro- kuin symbolitasolla, sillä jokainen makrotason kemian ilmiö redusoituu lopulta mikrotason ilmiöiksi, joita voidaan kuvailla symbolisilla reaktioyhtälöillä. Esimerkkinä tästä voisi antaa vedyn palamisen: Ensin tehdään konkreettinen koe vedyn palamisesta (makrotaso), sitten näytetään vedyn palamisen dynamiikka pallomalleilla tai tietokoneanimaatiolla (mikrotaso) ja lopuksi kirjoitetaan reaktiosta reaktioyhtälö (symbolitaso).

Kemian opetuksen sähköistyminen.


Lähi historiassa tapahtunut ja edelleen jatkuva digitalisoitumisen ja TVT:n lisääntyminen niin kouluissa kuin vapaa-aikana on antanut kemian opettajille entistä enemmän työkaluja kemian ilmiöiden eri tasojen mallintamiseen. Tällaisia mallinnustyökaluja ovat mm. erilaiset molekyylimallinnusohjelmat, joissa itse piirretylle molekyylin rakenne kaavalle saadaan tuotettua kolmiulotteinen vastine elektronitiheyksineen kaikkineen. Tästä huolimatta sähköinen kemian opetus aiheuttaa edelleen lukuisi haasteita niin opettajille kuin oppilaille. Näitä haasteita ovat kurssimateriaalina toimivan Akselan ja Lundellin artikkelin: "Computer-based molecular modelling: Finnish school teachers’ experiences and views" mukaan mm. opettajien puutteelliset TVT-taidot, kouluopetuksen nykyinen rakenne (TVT:tä ei nähdä pääasiallisena oppimistyökaluna vaan "extrana" perinteisen opetuksen seassa) sekä resurssien puute. Näihin haasteisiin tultaneen tulevaisuudessa puuttumaan.

Toivottavasti olen tässä blogimerkinnässä vastannut edes jotenkuten tekstin alussa asettamiini tavoitekysymyksiin ja tuonut ajatukseni esitte edes jotenkin ymmärrettävällä tavalla. Seuraaviin merkintöihin voisi yrittää liusätä myös kuvia.             

     


6 kommenttia:

  1. Kirjoituksesi oli hyvä "tiivistelmä" luettavaksi määrätyistä artikkeleista, ja on selvää, että ymmärsit artikkeleiden sisällön ja pystyit tuomaan niissä käsiteltyihin asioihin myös omaa näkökulmaasi. Itse asiassa tämän tekstin lukeminen ennen oman oppimispäiväkirjatekstini kirjoittamista saattoi olla virhe, sillä nyt on vaikea keksiä sinne mitään omaa sanottavaa.

    Tekstiäsi lukiessani mieleeni tuli yksi asia, joka on pitkään häirinnyt malleissa kouluopetuksessa, ja jota artikkeleissa ei käsitelty lähes ollenkaan (paitsi vähän Do you see what I see -artikkelissa).. Mielestäni yksi (opetus)mallien ongelma kemian opetuksessa on, että esimerkiksi molekyylimallit tavallaan tulevat suoraan opettajalta, eikä opiskelijalle kerrota mistä ne tulevat (koska se vaatisi syvempää ymmärrystä ja olisi vaikeaa). Kaksoissidoksen "lujuutta" mallinnetaan oppilaalle siten, että pallotikkumalli ei käänny, jos siinä on kaksoissidos. Eikö tämä kuitenkin johdu vain siitä, että mallin rakentaja rakensi mallin näin? Malli ei välttämättä tällöin tue ymmärtämistä, vaan on vain apu teorian ulkoaopetteluun, ja tukee oppilaiden vääriä kuvia malleista.

    Itse muistan ainakin vain opetelleeni ulkoa koevastauksiin, miten malleilla pystyttiin (mukamas) selkeyttämään (ulkoa) opeteltuja atomeihin/molekyyleihin liittyviä tietoja. Syvempi ymmärrys asiasta tuli vasta paljon myöhemmin. Tähän ulkoaopetteluun nuo mallit tietenkin toimivat ihan hyvin, mutta en ymmärrä miten niillä onnistutaan yhdistämään makro-, mikro- ja symbolitaso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kommentista tulee mieleen, että tuossa http://www.edu.fi/perusopetus/fysiikka_ja_kemia/opetuksen_kokeellisuus/mallit_ja_mallintaminen tekstissä ei tosiaankaan puhuttu mitään siitä, mistä nuo oppilaiden käsitykset malleista ylipäätänsä alkunsa. Luultavasti taustalla on juurikin opettaja, joka näyttää malleja perustellakseen jotai, mutta ei avaa, mistä lopulta on kyse.

      Poista
  2. Kisselille tiedoksi, että kaksoissidos nimenomaan ei käänny. Sillä on molekyylien rakenteelle iso merkitys. Mutta viimeinen kysymys on hyvä. Nimenomaan tätä pitäisi miettiä, kun käytetään malleja ja mallinnusta opetuksessa. Monimutkaisten molekyylien, kuten biomolekyylien rakenteiden tarkastelussa tietokonemallit ovat varsin hyödyllisiä. Esimerkiksi vetysidosrakenteet, joiden avulla syntyvät proteiinien sekundäärirakenteet (a-heliksi ja b-laskos) ovat huomattavasti helpommin nähtävissä kolmiulotteisessa mallissa. Tietokonemallista havaitaan myös helposti, että DNA:n emäkset ovat tasomaisia, eli aromaattisia renkaita. Tällä on merkitystä rakenteelle sitä kautta, että aromaattiset renkaat pakkautuvat helposti päällekkäin, toisin kuin ei-aromaattiset renkaat, jotka muodostavat tuoli- ja venekonformaatioita.

    VastaaPoista
  3. Heti alkuun haluan mainita sen, että tapasi kirjoittaa on hyvin mukaansatempaava. Käytät hauskaa kieltä, mutta samalla otat kantaa asioihin käyttämällä asianmukaista terminologiaa. Viittaat hyvin teeman pohjalta luettavaan materiaaliin ja käsittelet sitä monipuolisesti. Olet hyvin löytänyt artikkeleista vastaukset alussa asettamiisi kysymyksiin, mikä ilmenee selkeästä väliotsikoinnista.

    Antamasi esimerkit ovat mielestäni todella toimivia. Mallien yhteydessä viittaus fysiikkaan ja mallinnuksessa annat yksinkertaisia esimerkkejä eli otat myös lukijoiden tiedontasot huomioon. Mahdollisesti jatkoa ajatellen teeman ympärille voisi keksiä myös muita kysymyksiä, kuin mitä kurssialustalla on teeman kohdalla annettu.

    VastaaPoista
  4. Edeltävien kommenttien perusteella tiedät, että tekstisi toimii. Hyvin sidottu mallit Johnstoneen kemian tiedon tasoihin, erittäin varma valinta kemian opettamista käsiteltäessä. Lukijakunta ymmärtää.

    Ihan kiinnostuksesta olisin tästä halunnut kuulla sun mielipiteen myös tässä kappaleessa esitettyihin opettajien haasteisiin. Oletko samaa mieltä? Onko noi haasteet yhä samat vai onko mikään muuttunut?

    Hyperlinkit olis kiva.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista